Zápis ze zasedání výboru CSEM
za účasti členů organizačního výboru EUREM 2000,
konaného dne 7. prosince 1999 v ÚPT AVČR, v Brně



Přítomni
členové výboru CSEM: Belej Kamil, Benada Oldřich, Čiampor Fedor, Frank Luděk, Furch Pavel, Janisch Roman, Kolařík Vladimír, Schauer Petr, Vávra Ivo.
zástupci EUREM: Gemperlová Juliana, Mü;llerová Ilona, Romanovský Vladimír, Šmarda Jan, Velebová Vilma, Lednický František.

Omluveni
členové výboru CSEM: Maretta Milan, Slezák Ján, Štokrová Jitka

Program

  1. Zpráva o stavu příprav "12th European Congress On Electron Microscopy", Brno, Czech Republic, July 9 - 14, 2000 (dále jen EUREM).
  2. Zpráva o příštím MCEM'01 v Itálii.
  3. Volba zástupce pro ICEM'15 v Durbanu, Jižní Afrika.
  4. Valné Shromáždění CSEM v r. 2000 a 2001.

Zpráva o stavu příprav EUREM

  1. O přípravách kongresových prostor, ubytování a distribuci informací pro vystavovatele i účastníky informoval Luděk Frank. Jsou naplňovány obě smlouvy s BVV (o pronájmu prostor i o službách). Je nasmlouváno ubytování (Holiday Inn, Voroněž, Koleje Vinařská). Proběhl tisk a distribuce 2. Cirkuláře. Distribuce bude pokračovat, všichni byli vyzváni k pomoci šíření tohoto Cirkuláře na svých i ostatních pracovištích a prostřednictvím různých vědeckých setkání.
  2. O přípravách výstavy informovala Vilma Velebová. Byl presentován průběžný seznam firem a ekonomická a prostorová statistika včetně alokačního plánku, který je v příloze k tomuto zápisu. Podrobný vývoj situace je pravidelně aktualizován na internetu (http://www.eurem2000.isibrno.cz/). V diskusi o prostorách pro kuřáky převládl názor na umožnění kouření pouze mimo pavilóny.
  3. O registraci zájemců a účastníků informoval Petr Schauer. K současnému datu je předregistrováno 1171 zájemců z 58 zemí celého světa (175 Německo, 104 Velká Británie, 98 Francie, 82 Česká republika, 65 Španělsko, ..., 19 Slovensko). Podrobnosti jsou uvedeny v příloze. Závazně je registrováno (prostřednictvím Advance Registration Form, Paper Data Form, Accommodation Form) 36 účastníků. Mnozí účastníci však mají v registraci značné nedostatky.
  4. O programu informoval Luděk Frank. Předběžná verze programu je v příloze k tomuto zápisu. Obsahem jednání byl zejména časový rozvrh. Plenární přednášky by se neměly křížit s jiným programem. Nejsou uvažovány centrální přestávky, ale určitý soulad mezi symposii by měl být, aby se dalo přecházet (Šmarda). Uveden plánek místností pro symposia. Diskutováno organizování Workshopů. Prozatím je začleněn "Workshop on Electron Crystallography", ale další se předpokládají (Čiampor). Čas pro slavnostní večírky organizované kongresem i firmami je vyčerpán, další akce jsou možné jen v duplicitě.
  5. Internet pro účastníky by měl být v každém případě k dispozici. Je snaha zajistit pro instalaci a provoz internetu sponzory. Pokud se to nepodaří, budou využity služby BVV (pro účastníky za úplatu).
  6. Omezení kladená na vědecké prezentace budou jen ta nejnutnější. Prezentace ústních příspěvků účastníků může být doprovázena prezentací na posteru. Datum pro konečný příjem příspěvků je 15.2.2000 a bude dobré ho dodržet, nejpozději 15.3. musí dostat příspěvky předsedové symposií, květen a červen je určen pro zpracování a tisk sborníků.
  7. Katalogy vystavovatelů zajistí ve své režii Microscopy and Analysis. Za tuto službu jim bude poskytnut stánek ve výstavních prostorách zdarma.
  8. Registrační poplatky pro české a slovenské účastníky budou stejné jako pro ostatní země. Snaha o zajištění podpory státními orgány byla neúspěšná. Naděje pro další jednání je mizivá. Budou ještě provedeny pokusy zajistit podporu pro studenty. Podklady pro žádosti o podporu Evropské unie zemím východní Evropy dodá Juliana Gemperlová. Finanční podpora od CSEM (asi 40 tis. Kč) bude využita ve prospěch jednodenních návštěv spolupracovníků (techniků a laborantů) českých a slovenských účastníků. Není možné ohrozit rozpočet kongresu zavedením jednodenních vstupenek pro libovolného účastníka.
  9. Pozvání hostů EUREM bude omezeno na 2 funkcionáře "Executive Board of the European Microscopy Society" (Wisse, Gross) a 9 členů tohoto výboru popřípadě výboru IFSEM. Pozván bude rovněž prezident ICEM'15 (Cross).

Zpráva o příštím MCEM'01 v Itálii

Luděk Frank informoval o příštím "Multinational Congress On Electron Microscopy", který probíhá každé 2 roky. Tentokrát se uskuteční 16.-21.9.2001 na Univerzitě v Lecce. Je to v nejjižnější části Itálie a uvažuje se o společném organizování letecké přepravy pro české a slovenské účastníky.


Volba zástupce pro ICEM'15

Organizátoři příštího celosvětového kongresu "15th International Congress on Microscopy", (Durban, Jižní Afrika, 1.-6. září, 2002) požádali CSEM o nominaci našich zástupců pro "International Scientific Advisory Committee". Byl zamítnut původní návrh IFSEM (kandidát prof. Komrska, který není členem CSEM) a byli doporučeni předseda a místopředseda CSEM: Luděk Frank za Českou republiku a Fedor Čiampor za Slovenskou republiku. Dopis organizátorům ICEM'15 zašle tajemník CSEM Petr Schauer.


Valné Shromáždění CSEM

Plánované Shromáždění CSEM v r. 1999 v Martině se neuskutečnilo z ekonomických důvodů na pracovišti organizátora. V r. 2000 se předpokládá, že Valné shromáždění se uskuteční v průběhu EUREM 12 v Brně. Bylo dohodnuto vybrat některý volný prostor uprostřed týdne. Valné shromáždění v r. 2001 by se na základě pozvání Kamila Beleje mělo uskutečnit v Martině.


Luděk Frank
předseda CSEM

Zapsal Petr Schauer
tajemník CSEM




This page was prepared by
Petr Schauer,
ISI ASCR, Brno, Czech Republic
updated on February 23, 2001
(transfer to the CSMS home page)