Zápis ze schůze výboru CSEM
konané dne 24. 9. 2001 v Lecce




Přítomni: Frank, Gemperlová, Hozák, Müllerová, Nebesářová, Schauer
Nepřítomni: Benada, Čiampor, Furch, Kolařík, Novotný, Štokrová

Vzhledem k tomu, že pátého “Multinational Congress on Electron Microscopy”, konaného v dnech 20. až 25 září 2001 v Lecce (Itálie), se zúčastnilo 6 členů výboru CSEM, mohla se při této příležitosti uskutečnit ohlášená výborová schůze společnosti. Jednání probíhalo v pondělí 24. září od 14:00 v menze místní University of Lecce. Na programu byla diskuse o spolupořádání konferencí v r. 2003 v německých Drážďanech a v chorvatské Pule a byly podány informace o nadcházejícím světovém kongresu ICEM15 a evropském kongresu EUREM13. Diskutovaly se rovněž otázky spolkové činnosti.

  1. Německá společnost pro elektronovou mikroskopii (Deutsche Gesellschaft für Elektronenmikroskopie - DGE) nám nabídla spoluorganizování mezinárodní mikroskopické konference v září r. 2003 v Drážďanech. Toto nám přináší, kromě zviditelnění a zvýšené prestiže společnosti, také výrazné snížení konferenčních poplatků pro všechny členy CSEM. Požadovány budou poplatky na zvýhodněné úrovni členů DGE ve výši do 200 DEM.
     
  2. Vzhledem k tomu, že většina organizátorů MCEM kongresů je pro zachování těchto tradičních setkání, bude v polovině června 2003 současně organizován také 6. MCEM v chorvatské Pule. Předpokládá se konferenční poplatek ve výši přibližně 175 Euro na každého účastníka. CSEM tedy bude spoluorganizovat dvě konference a podařilo se jí prosadit volbu takového termínu MCEM, který zajistí dostatečný časový odstup mezi oběma akcemi.
     
  3. 15. světový kongres ICEM15 (XVth International Congress on Microscopy) se uskuteční 1. až 6. 9. 2002 v jihoafrickém Durbanu. Podrobnosti jsou na www.icem15.com. Necelých 12 měsíců před zahájením kongresu se přípravy jeví ve skluzu. Není dosud k dispozici vědecký ani společenský program. Akce je zatížena nedostatkem informací.
     
  4. Příští evropský kongres EUREM13 se má uskutečnit 22. až 27. srpna 2004 v izraelském Jerusalemu. Výbor EMS se rozhodl vyčkat do ledna 2002 a poté posoudit politickou a bezpečnostní situaci v Izraeli. Pokud nebude hodnocena jako výrazně lepší než aktuální situace, budou zahájena jednání o alternativním místě konání. V dubnu 2002 pak proběhne opakované posouzení situace a padne konečné rozhodnutí, které by pak bylo schváleno na shromáždění EMS v Durbanu.
     
  5. Prezident CSEM Luděk Frank nabídl, v souladu s dohodou výboru CSEM ze dne 12. 7. 2000, svou funkci ve prospěch jediného slovenského zástupce ve výboru CSEM Fedora Čiampora. V případě odmítnutí Doc. Čiamporem, je připraven nabídnout svou funkci ostatním členům výboru CSEM. Rovněž tajemník CSEM Petr Schauer vyjádřil svou připravenost předat v případě změny prezidenta CSEM svou funkci jinému členu výboru tak, aby byl sekretariát CSEM v blízkosti sídla prezidenta CSEM. Vzhledem k nepřítomnosti slovenského zástupce v Lecce se však tento bod jednání nemohl dále projednávat.
     
  6. Diskutovalo se o možnostech organizovaní PhD kurzů z oblasti problematiky všech metod mikroskopie.
  7. Parazitologický ústav AV ČR ve spolupráci s katedrou parazitologie Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích budou připravovat od roku 2002 pravidelné každoroční workshopy. Budou přitom vycházet ze zkušeností při organizování semináře “Digitalizace a elektronová mikroskopie” v r. 2000. Záměrem je:

V Lecce 24. 9. 2001

Luděk Frank
předseda CSEM

Petr Schauer
sekretář CSEM




This page was prepared by
Petr Schauer,
ISI ASCR, Brno, Czech Republic
updated on November 26, 2001
(transfer to the CSMS home page)