Zápis o průběhu valného shromáždění CSEM
Brno, EUREM12, 12. 7. 2000




Shromáždění se uskutečnilo při příležitosti konání 12. Evropského kongresu o elektronové mikroskopii (EUREM12) v sále A pavilónu E (Business Center v prvním poschodí) brněnského výstaviště. Ve 13:00 hodin shromáždění zahájil předseda CSEM L. Frank. Nebyla přítomna nadpoloviční většina členů CSEM a tak valné shromáždění nebylo na počátku usnášeníschopné, což však vzhledem k předloženému programu jednání nebylo v první části jednání zapotřebí.
 

  1. L. Frank přednesl stručnou zprávu o organizaci a průběhu EUREM12. Byly předloženy statistiky Kongresu a bylo provedeno srovnání s předcházejícím EUREM11 v irském Dublinu.
     

  2. L. Frank podal stručný přehled o již uskutečněných mezinárodních kongresech MCEM "Multinational Congress on Electron microscopy" a prezentoval pozvánku na 5. Kongres, který bude v italském Lecce 20. až 25. září 2001. Konec kongresu je plánován na neděli, aby mohly být využity levné víkendové letenky. Ubytování je plánováno ve městě a samotný kongres se uskuteční na místní universitě. Konferenční poplatky by měly být menší než 300 DEM. V programu jsou zvažovány dvě sekce (fyzikální a biologická), možná dojde k rozšíření o sekci instrumentální. V nejbližší době bude nutné navrhnout reprezentanty za CSEM (předsedové a zvaní přednášející). CSEM zvažuje využít pro tento kongres charterový let, a to buď z Budapešti (po dohodě s maďarskou společností - je zapotřebí více než 100 účastníků z Maďarska, Slovenska a České republiky), nebo z Brna (popřípadě z jiného města ČR) společně s turisty cestovní kanceláře Fišer.
     

  3. L. Frank informoval o rozhovorech s novým předsedou německé EM společnosti (Prof. Harald Rose z Dortmundu) o známé konferenci Dreilaendertagung, spojující SRN, Švýcarsko a Rakousko. V r. 2001 se konference bude konat v Insbrucku a přípravy jsou již v pokročilém stavu. Pro CSEM je však zajímavá konference 2003, která byla naplánována do Drážďan na první týden v září. CSEM (stejně jako italská společnost) dostala nabídku, aby se staly spolupořadateli a rozšířily počet zemí na pět. Vzhledem k tomu, že existuje tradice MCEM konaných ve stejných letech jako Dreilaendertagung a že by od nás nebylo solidní, kdybychom "zradili a šli za lepším", bylo dohodnuto, že se záměr rozšíří i na společnosti maďarskou, slovinskou a chorvatskou, čímž budou obě tradice zcela spojeny. Navržen byl název "Central-Europe Congress on Electron Microscopy", CECEM. Nyní je tento záměr ve stadiu jednání a konzultací.
     

  4. L. Frank podal informaci o poslední schůzi zástupců EMS, tzv. Business Meeting, která se konala dne 11.7.2000 v 16:30 hod. na EUREM12 v Brně, v přednáškovém sále C pavilónu E, a jíž se za CSEM zúčastnili Frank a Schauer. Kromě zprávy o organizaci EUREM12 patřila mezi stěžejní body programu volba místa konání příštího EMS kongresu v r. 2004 a návrh změn stanov EMS. Kongres EMS v r. 2004 (pravděpodobný je přechod z původního názvu 13th European Congress on Electron Microscopy - EUREM13 na nový název 13th European Microscopy Congress - EMC13) se uskuteční ve dnech 22. až 27. srpna 2004 v Jeruzalemu, Izrael. Velmi diskutovaným bodem nových stanov EMS je přechod z kolektivního členství (členem jsou doposud mikroskopické společnosti, potažmo jejich členové) na členství individuální. S tím totiž souvisí změna placení členských příspěvků (5 Euro ročně za každou osobu), což je částka velmi nízká pro členy z ekonomicky silných zemí, úměrná pro členy z mnoha ostatních zemí, ale obtížně přijatelná pro členy ze zemí východní Evropy.
     

  5. Vzhledem k tomu, že shromáždění bylo po půlhodině svého jednání usnášeníschopné, byla zvolena volební komise (A. Orlová a J. Šmarda) a uskutečnily se tajné volby nového výboru CSEM (hlasovalo 29 přítomných členů CSEM). Původní kandidátka byla dle návrhů přítomných rozšířena o kolegy: R. Novotný, I. Raška, P. Hozák a J. Nebesářová. Do nového výboru CSEM byly zvoleni (v závorce počet hlasů): F. Čiampor (27), L. Frank (26), P. Furch (26), R. Novotný (24), V. Kolařík (23), P. Schauer (22), J. Nebesářová (22), O. Benada (21), J. Gemperlová (18), J. Štokrová (18), I. Müllerová (18), P. Hozák (17).
     

  6. Byla vedena diskuze o začlenění různých mikroskopických metod (světelná, tunelová, ..) se závěrem ponechat prozatím dosavadní název i náplň CSEM. Bylo dohodnuto, že později proběhne o názvu a náplni korespondenční hlasování. P. Hozák a R. Janisch nabídli, že uspořádají seminář o světelné mikroskopii.
     

  7. V rámci diskuze o písemné prezentaci CSEM byl vysloven závěr, že se posílí prezentace CSEM na Internetu a že Bulletin CSEM bude vydáván v elektronické verzi.


Přílohy:
Prezenční listina
Proposal of 13th European Congress on Electron Microscopy
Zápis z členské schůze EMS (Brno, 11.7.2000, 16:30 - 19:30 hod.)
Kandidátka pro volby členů výboru
Platné volební lístky z tajných voleb
Výsledek sčítání hlasů
 

Brno 26. července 2000
RNDr. Luděk Frank, DrSc.
 

zapsal: Petr Schauer
 



This page was prepared by
Petr Schauer,
ISI ASCR, Brno, Czech Republic
updated on October 26, 2000
(transfer to the CSMS home page)